EN  |   Zoeken  

Artikel SWZ Maritime "Innovatief fendersysteem slaat wereldwijd aan"

di, 03/05/2019

Tekst & foto's: Hans Heynen | SWZ Maritime | Jaargang 140

Binnen 7 jaar is Fender Innovations uitgegroeid van tweemans start-up in een schuur tot een internationaal gerenommeerde producent van innovatieve fendersystemen. Hans Heynen, maritiem journalist voor (o.a.) SWZ Maritime ging in gesprek met directeur, medeoprichter en mede-eigenaar Koos van Bijsterveld en operationeel manager Sylvia Ruizendaal over de ontwikkeling en productie van de lichtgewicht fenders waarmee Fender Innovations een gat in de markt aanboorde.

"Fender Innovations uit Wieringerwerf groeide binnen zeven jaar uit van een tweemans start-up in een schuur tot een internationaal gerenommeerde producent van innovatieve fendersystemen. Deze systemen vinden hun weg naar onder andere offshore-werkschepen, reddingboten, patrouilleschepen, loodsboten, tenders en superjachten.

(...) 

‘Met Jaap de Bruin, mijn compagnon, refitte ik destijds vanuit Den Helder kleine werkschepen,’ zegt Van Bijsterveld. ‘We hadden geen vaste plek en gingen met onze spullen naar de schepen.
In 2008 wilde De Bruin graag sterke, lichtgewicht fenders rond zijn werkschip Blue Whale (Sima Charters), maar die bestonden niet. Bij het refitten van werkschepen met kapotte fenders liepen we
daar ook tegenaan.’ 

‘Fenders van rubber waren zwaar en kreeg je niet goed in de gewenste vorm. Ook fenders van gegoten polyurethaan waren zwaar. Tubes waren wel licht en flexibel, maar wanneer ze scheurden, liepen ze leeg en was het schip niet meer inzetbaar. Wij zochten een fender met de lichtheid en flexibiliteit van een tube en de sterkte en slijtvastheid van een massieve fender. Na lang denken maakten we een fender met een schuimkern, beschermd door een sterke laag kunststof. Schippers uit de offshore, die de nieuwe fender van de Blue Whale zagen, vroegen of we die ook voor hen konden maken. We zagen marktkansen en begonnen in een schuur achter het huis met productie en doorontwikkeling.’

Vliegende start
In 2012 was het product klaar voor de markt. Fender Innovations werd opgericht en presenteerde zich op Seawork International in Southampton. ‘Een ideale beurs voor onze doelgroep,’ zegt Van Bijsterveld. ‘We hadden meteen ontzettend veel aanloop en haalden voor acht maanden werk binnen. We wonnen bovendien een Innovation Award in de categorie Vessel Building and Design.’

(...) "

Download volledige artikel (pdf)


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze projecten en ontwikkelingen?
Volg Fender Innovations op LinkedIn of Facebook.
 

Terug naar nieuwsoverzicht

We produceren maatwerk fenders voor de volgende branches:

Windfarm support

Lees meer

Workboats

Lees meer

Superjacht tenders

Lees meer

Contact met Fender Innovations

Westrak 240
1771 SV Wieringerwerf
Nederland

Tel: +31 22 37 64 170
E-mail: info@fenderinnovations.nl

  Follow Fender Innovations on LinkedIn

Fender Innovations B.V. is part of the Fender Innovations Group.

Fender Innovations B.V. is specialised in light weight, flexibel, tailor made fender systems and specials for fast rescue, life boat tenders and heavy duty Rib's.
Poly Marine Fender Systems B.V. is specialised in Heavy Duty fenders for crew tenders, pilot boats or specials such as shore tension.

Find out more at www.polymarinefendersystems.nl | Download PMFS flyer